Tukala helle uuvuttaa vanhuksia – tarjoa vilvoittava autoretki

Tukala helle rasittaa ikäihmisiä monella tavoin enemmän kuin nuorempaa väestöä, vaikka tämän kesän helteet ovat monelle nuorellekin jo raskaita. Moni iäkäs viettää enemmän aikaa kotonaan kuin nuoremmat. Heitä ei odota päivisin ilmastoitu toimisto tai auto sinne mennessä. Harvemman iäkkään kodissa on viilentäviä ilmalämpöpumppuja tai muita laitteita tukalan helteen taltuttamiseksi. Niinpä nyt onkin tärkeää tarjota iäkkäälle viilentävä ajelu ilmastoidussa autossa.

Tarjoa iäkkäälle viilentävä autoretki ilmastoidussa autossa

Tukalan helteen aikana jos koskaan iäkkään on tärkeä päästä liikkeelle kodistaan. Lyhytkin ajelu viileässä autossa helpottaa. Jos iäkäs ei jaksa sen kummemmalle retkelle kuin vain ajelemaan, niin tehkää pieni ajelu mukaviin maisemiin, vaikka veden äärelle. Jos tuulee, niin hetki auton ulkopuolella veden äärellä voi viilentää tai ainakin se piristää mieltä.

Kahvilaan, kauppakeskukseen tai jäähalliin jäähylle

Kahvilassa käynti virkistää ja on monen iäkkään mieleen. Jos istumista on ollut jo kotona ja matkalla riittävästi, niin käykää vaikka kauppakeskuksessa. Siellä on tilaa liikkua ja ilmastointi pitää huolen viilennyksestä. Tukala helle helpottaa viilennetyissä sisätiloissa ja autoillessa. Tee palvelus ikäihmisen hyvinvoinnille ja tarjoa autoajelu.

Säkylä seudulla voi käväistä vaikka jäähallisssa jäähdyttelemässä, kuten MTVn uutiset kertovat. Siellä iäkkäiden vilvoittelun tarve on otettu todesta ja jäähalliin pääsee ilmaiseksi päivisin vilvoittelemaan. Arvelen, että moni Säkyläläinen iäkäs asuu sen verran kaukana jäähallilta, että tuonnekin menoa varten olisi viileä autokyyti tarpeen.

Muistuta iäkästä juomisesta – tukala helle sotkee nestetasapainoa

Liian harva iäkäs juo riittävästi vettä yleensäkään, saati näin helteillä. Ota autoon vesipullo itsellesi ja iäkkäälle ja juokaa molemmat. Kerro, että matkalla on tarkoitus käydä myös WC:ssä, jotta iäkäskin uskaltaa juoda. Voit jopa hiukan patistaa veden juontiin jos on tarpeen. Jos ei muu auta niin kerro, ettet halua vastuullesi hänen tuupertumistaan sinun matkassasi. No, onneksi moni kuitenkin pyrkii juomaan, vaikka janon tunne puuttuisikin.

Automies-vapaaehtoisena voit helpottaa tukalasta helteestä selviämistä

Ellei sinulla ole lähipiirissä iäkkäitä ajelutettavaksi, voit ilmoittautua Automies-vapaaehtoiseksi alueesi yhteyshenkilölle. Saat lyhyen opastuksen ja Automies-käsikirjan tueksesi. Sinällään Automies-vapaaehtoisuus ei ole sen kummempaa kuin omien läheisten ajeluttaminen. Vapaaehtoisena on vain helpompi lähteä vieraidenkin kanssa virkistäviä ajeluja tarjoamaan. Jos haluat aloittaa vapaaehtoisena tai tunnet iäkkään, joka kaipaa retkelle, ota yhteyttä suoraan alueesi yhteyshenkilöön.

Entä jos et itse voi lähteä ajeluttamaan iäkästä?

Voit kertoa liikkeelle kaipaavasta iäkkäästä alueesi Automies-yhteyshenkilölle. Ota yhteyttä ja kerro kuka kaipaisi vilvoittelemaan tai jatkossa muuten vain virkistymään ja liikkeelle. Jos kauttamme ei löydy alueeltasi vapaaehtoisia ja kohtuullinen korvaus ei ole este, niin viilennystä kannattaa hakea maksullisia ikäihmisten palveluja käyttäen.

Automies-toiminnan aloituspaikkakunnalla Järvenpäässä ja lähialueella ikäihmisiä palvelee mm. Lainajalat, tarjoten asiointiapua ja virkistystä tai toki iäkäs voi osallistua viilennetyissä tiloissa päivätoimintaan Iloisessa Mummolassa. Googlaa, mitä palveluja iäkkäille löytyy omalta paikkakunnaltasi. Jos ei löydy, niin ota yhteyttä allekirjoittaneeseen. Automies-toiminnan taustalla oleva Mobicon auttaa hyvää tekeviä yrityksiä löytymään verkosta.

Asiointipalvelu voi viedä kauppaan tai muille asioille viileällä autolla. Jos kaupassa käynti sujuu ilman avustajaa voi toki käyttää myös taksia. Näillä keleillä jo lyhytkin autokyyti viileässä autossa ilmastoituun kauppaan tekee hyvää.

Yritysten tuki mahdollista Automies-retkien organisoinnin

Aktiivinen Automies-vapaaehtoisemme Seija oli viime viikolla tarjoamassa Palvelukoti Huilin asukkaille retkeä Vääksyn kanavalle hellettä pakoon. Seijan oman auton ilmastointi hyytyi juuri, kun piti lähteä retkelle. Onneksi apuun tuli Autosalpa, joka toimintamme tukijana tarjosi Seijalle auton lainaksi, mahdollistaen viileän retken.

Sinunkin yrityksesi voi osallistua Automies-toimintaan iäkkäiden iloksi ja virkistykseksi. Esim. OPn ja Nesteen henkilöstöä on ajanut vapaaehtoisina meillä työajalla.
Järjestelyt vaativat työtä ja sen työn kustantamiseen on helppo osallistua yhteistyökumppaninamme, yrityksellesi sopivassa laajuudessa.

Tutustu yhteistyöpaketteihin täällä. Näiden lisäksi räätälöimme mielellään pienempiä ja isompia kokonaisuuksia, jotta voitte yrityksenä osallistua yhteiskuntamme rakentaneiden ikäihmisten hyvinvoinnin tukemiseen.

Yhteistyöasioihin tai Automies-toiminnan aloittamiseen liittyen ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Automies
Jari Peltola
P. 0405 461 461
jari.peltola@mobicon.fi

 

 

Share This