Härmän Ratissa tehdään hyvää pelkän puhumisen sijaan

Tapasimme hiljattain Automies-toiminnan tukijan, Härmän Ratin yrittäjän Juha Ollilan. Härmän Rati on ollut jo vuosia mukana Automies-toiminnassa omalla ydinalueellaan, tarjoten iäkkäille autoretkeläisille maistuvaa luomuruokaa, perinteisiä reseptejä mukaillen.

Yhteisöllisyyttä iäkkäiden kanssa lounastaen

Juha Ollila haluaa puolisonsa Päivi Hakkaraisen kanssa olla mukana tekemässä hyvää pelkän puhumisen sijaan. Heidän toiveenaan on yhteisöllisyyden lisääminen, mikä on voimissaan Juhan kotiseudulla Kurikassa. Juha ja Päivi haluavat vastaavaa Järvenpäässä sijaitsevan Härmän Ratin maisemiin.

– Kaiken ikäisillä ja etenkin iäkkäillä on hyvä olla kaveri. Masennuksen estoahan se on saada ihmiset liikkeelle, toteaa Juha.

Sujuvaa yhteistyötä iäkkäiden iloksi

Juha Ollila pitää Automies-toimintaa hyvänä keinoja edistää yhteisöllisyyttä. Hänelle Automies-yhteistyö on helppo tapa osallistua hyvän tekemiseen. Juha kokee yhteistyön sujuneen kitkattomasti ja myös henkilökunta on suhtautunut Automies-toimintaan hyvin myönteisesti.

Härmän Rati tarjoaa sovittuina aikoina Automies-retkeläisille ja vapaaehtoisille maksuttoman luomulounaan. Alkujaan 1920-luvulla Alahärmään kouluksi valmistunut  hirsirakennus koulu-rekvisiittoineen on elämys itsessään ja tarjoaa monelle retkeläiselle muistoja menneiltä ajoilta.

Lähde yrityksesi kanssa mukaan

Härmän Rati haluaa yrityksenä olla mukana edistämässä eri-ikäisten ihmisten yhteisöllisyyttä ja toivoo muitakin yrityksiä mukaan Automies-yhteistyöhön. Osallistua voi lähtemällä vaikka oman tiimin kanssa ajamaan iäkkäiden iloksi tai tukemalla toiminnan organisointia ja tällaisten tapahtumien järjestämistä.

Kysy Automies-yhteistyöstä
Jari Peltola
P. 0405 461 461
jari.peltola@mobicon.fi

Katso YLEn tekemä juttu liki 90-vuotiaan Anteron kanssa tehdyltä retkeltä

Automies-toiminnan perustaja Jari Peltola kävi taannoin Härmän Ratin retkellä Helsingissä asuvan, pohjanmaalta kotoisin olevan Anteron kanssa. YLEn juttu kertoo jotain siitä, mitä Automies-toimintaa antaa iäkkäälle ja vapaaehtoiselle.

– Antero viehättyi Härmän Ratissa pohjalaisesta miljööstä ja tietenkin erinomaisesta luomuruoasta, Jari muistelee.

Kuten Antero videon lopussa ilmaisee, on näissä reissuissa omat tärkeät vaikutuksensa. Reissusta tehtiin myös YLEn Radio Suomeen ohjelma, jonka voi kuunnella Areenasta täältä.

Tervetuloa luomuravintola Härmän Ratiin Järvenpäähän

Härmän Rati on alkujaan 1920-luvulla Alahärmän Ojalan kylän kansakouluksi rakennettu hirsirakennus. Seitsemisen vuotta sitten hirsistä rakennettiin uusi Härmän Rati, luomuravintola ja juhlatila Järvenpäähän, Tuusulanjärven tuntumaan.

Härmän Ratissa ruokailu tarjoaa makunystyröiden hellimisen lisäksi visuaalisen elämyksen, koska sisustus vie ajatukset entisiin aikoihin hirsiseinineen, opetustauluineen ja ryijyineen. Härmän Ratissa kannattaa poiketa myös asiakkaiden kanssa.
www.harmanrati.fi

Aja iäkkään kanssa lounaalle – 80-vuotiaan kanssa maksutta

Juha suosii konkreettista tekemistä iäkkäiden hyväksi ja siitä lähti ajatus järjestää sunnuntailounas 80 vuotta täyttäneille henkilöille ja heidän saattajilleen. Saattaja voi olla omainen, ystävä tai Automies-vapaaehtoinen.

– Mahtavaa jos saataisiin eri sukupolvia kohtaamaan yhdessä autoillen ja lounastaen. Kannustamme myös ikäihmisten lastenlapsia lähtemään lounaalle isovanhemman seuraksi, tueksi ja kuljettajiksi, sanoo Juha tiivistäen tapahtuman idean.

Härmän Rati tarjoaa maksuttoman luomulounaan 8.3.2020 ensimmäisessä Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtumassa neljällekymmenelle ensimmäisinä ilmoittautuneille retkeläisille. Pyydä iäkäs läheinen matkaasi ja tulkaa yhdessä lounaalle!

EDIT 17.4.2020:

Siirretään, muttei peruta jos mahdollista

2. Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtuma siirretään poikkeusolojen vuoksi, muttei peruta jos mahdollista.

Tapahtuman alulle laittaja Härmän Rati viestitti, että he eivät halua perua tapahtumaa, vaan siirtää sitä. Tämä on hieno viesti tässä tilanteessa. Yrittäjäpariskunta tekee kaikin voimin työtä, että Härmän Rati on olemassa tämän poikkeustilan jälkeenkin. Nyt on kovat ajat ravintolan pitäjillä.

Mitä voit tehdä nyt?

Jos olit odottanut tapahtumalta ihmisten tapaamisen lisäksi hyvää ruokaa, niin jälkimmäistä on edelleen tarjolla. Härmän Ratista voi näinäkin aikoina tilata ruokaa turvallisesti, noudettavaksi tai kotiin tuotuna.

Voit tilata Suomen luomuisinta ruokaa kotiisi Härmän Ratin Luomupojat verkkokaupan kautta. Voit tilata yksittäisiä lounasannoksia tai vaikka useamman päivän annokset kerralla. Ymmärtänet, että tässä tilanteessa ruoka maksaa normaaliin tapaan. Tarkemmat tiedot, mitä on tarjolla ja millä hinnalla, löydät verkkokaupasta

Voit ilmoittaa lounaalle yli 80-vuotiaan läheisesi ja itsesi saattajaksi. Jos et voi itse lähteä seuraksi ja kyydin tarjoajaksi niin kerro ilmoittautumislomakkeella kyydin tarpeesta. Pyrimme järjestämään kyydin ja seuran tarjoajaksi Automies-vapaaehtoisen.

EDIT 25.2. 2020:

2. Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtuma on täynnä

Ensimmäinen Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtuma täyttyi yhdessä illassa! Seuraavan 19.4. järjestettävän tapahtuman ilmoittautuminen  avattiin saman tien ja sekin täyttyi.

EDIT: Ilmoittautuminen 2. Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtumaan on täynnä

Ilmoittaudu heti niin mahdut varmemmin mukaan.
Ilmoittaudu tästä linkistä löytyvän lomakkeen kautta.

Aja iäkkään kanssa lounaalle -tapahtuman tiedustelut
Päivi Kantola
Puh. 050 560 6588
Email: paivi@lainajalat.fi

Lounas, hyvää seuraa ja tietoa iäkkäiden palveluista

Automies-toiminnan perustaja Jari Peltola kertoo tilaisuudessa muutaman sanan Automies-toiminnasta. Paikalla olevilta Automies-vapaaehtoisilta saa kuulla ensikäden tietoa siitä, mitä toiminta antaa vapaaehtoisille.
Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi yhteyshenkilöittemme kautta. 

Automies-vapaaehtoisten lisäksi lounaalle osallistuu Iloisen Mummolan Leena, joka tulee luomaan iloista tunnelmaa ja keskustelun aiheita tilaisuuteen. Iloinen Mummola tarjoaa vanhusten päivätoimintaa Järvenpäässä ja toimii Automies yhteyshenkilönä Järvenpäässä.
www.iloinenmummola.fi

Lainajalkojen Päivi vastaa iäkkäiden ja heidän saattajiensa mahdollisiin kysymyksiin ennen tilaisuutta ja on mukana tapahtumassa saattajana ja Automies-toiminnan Tuusulan yhteyshenkilönä. Lainajalat tarjoaa asiointipalvelua ja läsnäoloa ikäihmisille Keski-Uudellamaalla.
www.lainajalat.fi

Sopisiko Automies-vapaaehtoisuus sinullekin?

Juhan ja Jarin mielestä Automies-toiminta sopii kenelle tahansa autoilevalle henkilölle, joka haluaa tehdä vapaaehtoistyötä iäkkäiden parissa.

– Oikeastaan tärkeintä on kuuntelemisen taito, koska monilla yksin asuvilla vanhuksilla on tarve puhua ja paljon mielenkiintoisia tarinoita elämänsä varrelta, valaisee Jari neljän vuoden kokemuksella Automies-toiminnasta.

Kysy Automies-vapaaehtoisuudesta alueesi yhteyshenkilöltä.

Artikkelin kuva: Päivi Kantola
Artikkelin teksti: Päivi Kantola ja Jari Peltola

 

 

Share This