Vieläkö iäkkäänä on toiveita päästä jonnekin?

Toiveet eivät lopu iän myötä. Moni iäkäs vain jättää sanomatta toiveensa ääneen. Onneksi on ihmisiä, jotka kysyvät iäkkäiden toiveita. Ja ihmisiä, jotka mahdollistavat näiden toiveiden toteuttamista.

Lailan toive – Kauneimmat joululaulut

Lähes 90-vuotias rollaattorin kanssa liikkuva Laila esitti Automies-yhteyshenkilöllemme Katrille toiveen. Hän halusi päästä osallistumaan Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan, jonka  Töölön seurakunta ja Suomen Lähetysseura järjestivät 15.12. kauppakeskus Triplassa.

Yhteyshenkilömme Katri välitti toiveen Töölön seurakunnan rinkiin ilmoittautuneille Automies-vapaaehtoisille. Viesti tavoitti tänä vuonna jo monta Automies-retkeä tarjonneen Jukan, joka lähti mielellään tätäkin retkitoivetta toteuttamaan. Lailan matkaan lähti myös Töölön seurakunnan ystävä-vapaaehtoinen Tarja.

Hyvissä ajoin parhaille paikoille

Retkeläiset arvelivat, että Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan tulee paljon yleisöä. Liikkuminen yleisömassan keskellä voi rollaattorin kanssa olla haastavaa, siksi he lähtivätkin hyvissä ajoin kohti Pasilaa.

– Olimme puoli tuntia ennen ohjelman alkua varaamassa viimeisiä istuinpaikkoja esiintymislavan edessä.

– Penkeissä ei ollut selkänojaa, mutta ystävällisen vartijan avustuksella saimme läheisestä ravintolasta pehmustetun, selkä- ja käsinojallisen tuolin, jossa Lailan oli hyvä istua koko tapahtuman ajan, kiitteli Jukka vartijan toimintaa.

“Erittäin virkistävää”

– Erittäin virkistävää, totesi Laila painokkaasti Kauneimmat joululaulut tapahtumasta ja retkestä kaikkineen.

– Laila oli oikein positiivista retkiseuraa ja retki oli kaikin puolin onnistunut. Joululaulujen jälkeen kävimme vielä kahvilla Töölön srk:n Focus-tiloissa seuraavassa kerroksessa ylöspäin, kommentoi Jukka retken jälkeen.

Retken autoilu-osuuden helppoutta

Laila kiitteli vielä retken päätteeksi sitäkin, kuinka Jukan auton, Mercedes Benz All-Terrainin istuin oli juuri sopivalla korkeudella ja autosta on helppo nousta.

– Ovikin aukesi niin paljon, että autoon oli helppo tulla kyytiin, kiitteli Laila.

Lailan inva-pysäköintitunnus mahdollisti  pysäköinnin aivan sisäänkäynnin läheisyyteen, joten Lailan pääsy tilaisuuteen oli mahdollisimman esteetöntä ja helppoa.

Iloa TV-esiintymisestä ja uusia puheenaiheita

Retken jälkeen Lailalta tuli vielä iloisia terveisiä. Läheiset olivat kertoneet innoissaan nähneensä hänet tapahtumasta uutisoivan MTV:n Seitsemän Uutisten lähetyksessä!

Joka retkellä ei osuta TV-lähetykseen, mutta jokainen retki tarjoaa uutta jutun juurta läheisten kesken retken jälkeen. Kukapa ei mielellään kertoisi ja kuulisi välillä uusia tarinoita.

Mitä toiveen kysymisestä voi seurata?

Saatat oppia jotain uutta tuntemastasi iäkkäästä. Iäkäs voi saada yllättävän paljon iloa ja uutta energiaa retkestä. Saatte uusia puheenaiheita, ehkä jopa lähennytte.

Monenlaista iloa voi retkitoiveen kysymisestä, esittämisestä ja toteuttamisesta seurata. Iloa toiveen kysyjälle, retkeläiselle, avustajalle, Automies-vapaaehtoiselle, läheisille ja kenties sinullekin, joka tätä luet.

– Meillä kaikille jäi sydämeen lämmin olo yhteisestä kokemuksesta; joululaulutilaisuudesta, balettiesityksestä ja kahvitteluista Focuksessa, kertoi Jukka yhteenvetona.

Kenen toivetta sinä voisit tiedustella?

Voisitko kysyä naapurin, läheisten tai tutun iäkkään toiveista?  Jos työskentelet iäkkäiden parissa, saisitko heidät kertomaan toiveistaan.

Jos toiveeseen liittyy liikkeelle pääsy, kuten useinkin on, voitko tarjota retken itse?

Jos retkelle vienti ei ole sinulle itsellesi mahdollista, välitä retkitoive yhteyshenkilöllemme. Ehkä joku vapaaehtoisistamme toteuttaa tuonkin toiveen.

Toiveikasta Joulua kaikille!

Toivottaa Automies Jari

Share This