Mahdollistaako terveytesi ajo-oikeuden yli 70-vuotiaana?

Ajo-oikeus jatkuu yli 70-vuotiaana riippuen siitä, miten lääkäri arvioi ajoterveytesi 70-vuotistarkastuksessa ja sen jälkeen.

Jos kuulut enemmistöön, joka seuraa tai osallistuu Automies-toimintaan sinäkin olet iältäsi liki 50 vuotta tai sen yli. Siihen, että olemme yli 70 vuotiaita ei ole niin valtavan pitkää aikaa. Olisi hienoa olla terve ja vapaa liikkumaan silloinkin.

Lain mukaan henkilöauton ajokortti on voimassa 70-vuotiaaksi, sen jälkeen ajo-oikeutta voidaan jatkaa lääkärintodistuksen perusteella viideksi vuodeksi kerrallaan. Mitä arvelet, oletko silloin sellaisessa kunnossa, että lääkäri jatkaa ajo-oikeuttasi?

Haluatko ajaa yli 70-vuotiaana?

Tapaan Automies-toiminnan kautta paljon yli 70-vuotiaita ihmisiä. Osa heistä ajaa sujuvasti autolla vielä 80-vuotiaina, jotkut yli 90 vuotiainakin. Toisaalta tapaan myös ihmisiä, jotka ovat luopuneet ajamisesta omasta tai lääkärin tahdosta pian 70 vuotta täytettyään.

Kuulutko yli 70 vuotiaana, niihin jotka liikkuvat turvallisesti vielä itse ajellen? Vai niihin, joiden on syytä lopettaa autoilu tuossa vaiheessa? Jos autoilun vapaudesta luopuminen aikaisessa vaiheessa ei tunnu hyvältä ajatukselta, niin mitä asialle voisi tehdä nyt?

Mitä voit tehdä itse terveyden ja ajo-oikeuden ylläpitämiseksi?

Vaikka autoilu on kiva liikkumismuoto, ei kannata väheksyä muitakaan tapoja liikkua. Itse pyrin tekemään päivittäiset kauppareissut ja asioinnit kaupungille kävellen tai fillarilla. Sen lisäksi pyrin käymään päivittäin ainakin pienen kävely- tai pyörälenkin. Varsinaista urheilijaa minusta on vaikea saada, mutta esim. luonnossa liikkuminen on minun tapani ylläpitää niin fyysistä kuin henkistä kuntoa.

Arveletko, että itse liikut ja pidät muutoin huolta kunnostasi sen verran, että voisit olla ajokunnossa vielä yli 70 vuotiaana?

Jos sinun olisi mahdollista pitää terveyttäsi yllä niin, että olisit hyvässä vireessä ja täydessä ajokunnossa vielä 80 vuotiaana niin, mitkä voisit alkaa tekemään jo nyt sen hyväksi?

Tukevatko tottumuksesi ajoterveytesi säilymistä?

Itse olen satunnainen ruoanlaittaja. Yksin kotona ollessa ei tule aina panostettua monipuoliseen ruokaan. Saattaisi jäädä joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden saanti niukaksi jos se olisi vain omien kokkailujen varassa.

Onneksi on välillä tilaisuus nauttia hyvästä ja maukkaasta ruoasta ystävien ja autoretkeläisten kanssa. Ajoittain pääsemme retkillämme syömään peräti 100% luomuruokaa Automies-kumppanimme Härmän Ratin tarjoamana. Suosittelen muillekin.

 

 

Elänkö niin terveellisesti, että ajan vielä kahdeksankymppisenäkin?

Omaa oloa on hyvä kuulostella ja kysyä itseltään elänkö niin, että edessä voisi olla vielä paljon hyviä ja suhteellisen terveitä vuosia?
Vai tiedänkö, että jotain muutoksia olisi hyvä tehdä?

Olisiko ajo-oikeuden säilyttäminen riittävän hyvä syy panostaa omaan terveyteen?

Miksi näen ajoterveyden ylläpidon niin tärkeänä?

Automiehenä on joutunut ja päässyt tapaamaan monia iäkkäitä, joille autolla ajamisesta luopuminen on ollut vaikeaa. Suuren osan elämästään omalla autolla liikkuneille tästä liikkumisen vapaudesta luopuminen on iso asia.

Jos voi nauttia liikkumisen vapaudesta ja ajaa turvallisesti pidempään, lienee jo siinä riittävästi syytä pitää huolta itsestään.

Eikö lääkärintarkastus kuitenkaan houkuta?

Itse kuuluun siihen (kai valitettavaan) joukkoon keski-ikäisiä miehiä, joita ei oikein innosta varata aikaa lääkärintarkastukseen. Lääkäriin mennään vasta sitten, kun on vähintään pari vaivaa tai läheiset sinne suunnilleen pakottavat 🙂

Sellaista ystävällismielistä painostusta oli ilmassa tässä hiljattain omalla kohdalla. Olisi kuulemma hyvä tarkistaa yhdet ja toiset arvot.

Tuntui työläältä alkaa ensin varaamaan aikaa lääkäriin, joka sitten passittaa laboratoriokokeisiin ja sitten jäädä odottelemaan tuloksia. Ei oikein napannut lääkäriin meno tälläkään kertaa. Mutta. Sitten osui kohdalle jotain, mikä nappasi.

Mene Puhti terveystarkastukseen –  suoraan, kulkematta lääkärin kautta

Huomasin hiljattain somessa, että tuttu mies oli vaihtanut Puhti terveystarkastuksia tarjoavan yrityksen palvelukseen. Siitäpä kysymään, mikä tällainen Puhti oikein on?

Sain tietää, että Puhti tarjoaa laboratoriotesteihin perustuvia tutkimuspaketteja helposti ja nopeasti. Olipa siellä vielä 50+ vuotiaille miehille ja naisille omat tutkimuspakettinsa. No tämähän alkoi kiinnostaa.

Voin siis saada tietoa terveydestäni kulkematta ensin lääkärin kautta. Toki näitä tuloksia voi ja kannattaa näyttää lääkärille jos jotain hälyttävää helposti hahmotettavissa tuloksissa näkyisi.

Puhti tarjoaa halutessasi myös lääkärin tulkinnan tuloksista

Puhdin kautta voi tilata erikseen myös lääkärin neuvonnan tuloksista. Tällöin lääkäri käy tulokset läpi ja soittaa sinulle tunnin sisään. 

Näyttääkö Puhti terveystarkastus vihreää vai punaista?

Puhti terveystarkastuksen tulokset on helppo tulkita, sillä arvot ilmaistaan numeroiden lisäksi punaisella vai vihreällä. Nämä värikoodit Automieskin ymmärtää. Punaisella on syytä pysähtyä tutkimaan terveyttään tarkemmin. Puhti tarjoaa halutessasi myös lääkärin tulkinnan tuloksista.

Puhti terveystarkastukseen pääsee helposti ja nopeasti. Puhti -sivuilla varataan aika haluamaasi toimipisteeseen, joita on ympäri maan 27 paikkakunnalla. Minulle lähin löytyi 10 minuutin ajomatkan päästä.

 

 

Sitten lähimpään toimipisteeseen näytteen antoon

Aika laboratorioon järjestyi heti seuraavalle arkipäivälle. Verikokeeseen pääsin tasan ajallaan ja käynti kesti kaikkineen n. 10 minuuttia. Terveystarkastuksen tulosten luvattiin saapuvan muutamassa päivässä.

Miltä omat tulokset näyttivät?

Ensimmäiset tulokset tulivat jo seuraavana päivänä labra-käynnistä. Pääsääntöisesti vihreää näytti eli ei tarvetta lääkäriin menoon 🙂

D-vitamiinitasot oli kuitenkin alhaalla, kuten kai useimmilla suomalaisilla, jotka eivät erikseen D-vitamiinia talvella ota. Siispä D-vitamiinia aloin testin jälkeen syömään. Kolesterolit oli hiukan rajamailla ja niitä on syytä tarkkailla, mutta muuten meno jatkuu entisellään.

Millainen kokemus Puhti kaikkiaan oli?

Nyt on tulokset tiedossa ja läheisetkin voivat olla rauhallisin mielin. Kun tällainen lääkärintarkastusta välttelevä keski-ikäinen mies löytää tavan rauhoittaa läheisiään ja saa samalla itsellekin mielenrauhaa, niin onhan tämä hieno juttu. Helppoa ja nopeaa.

Nopeaa palvelua, pientä jännitystä ja selkeät tulokset

Puhti terveystarkastukseen pääsi nopeasti ja ensimmäiset tulokset tuli päivässä. Vihreällä ja punaisella esitetyt tulokset oli helppo hahmottaa. Kun tuloksia tuli lisää seuraavina päivinä, niin riittihän siinä jännitettävää Automiehelle kuin viikonloppuna ajettavassa MM-rallissa 🙂

Autotkin katsastetaan jo ennen kuin ikääntyvät

Suosittelen tätä 50+ katsastusta niin miehille kuin naisille, jotka haluavat seurata terveyttään. On helpompi tehdä ajoissa korjaavia liikkeitä, jos tarkastuksessa näkyy jotain ajo-oikeutta uhkaavia tekijöitä. Tokihan terveydestä on tärkeää pitää huolta muutenkin kuin ajamista ajatellen.

Automies-etu Puhdin testipaketeista oman hyvinvointisi seurantaan

Puhti on Automies yhteistyökumppani, joka tukee toimintaamme ja mahdollistaa osaltaan iäkkäiden iloksi ajamista. Puhti tarjoaa sinullekin Automies-edun alla näkyvistä testipaketeista.

 

Puhti, testit, terveys, Automies

 

Tee itsellesi ja läheisillesi palvelus – tilaa Puhti terveystarkastus

Puhdin testipaketteihin on valittu kattavat ja olennaiset laboratoriotestit, jotka voi ottaa ilman lääkärin lähetettä.

Tarjolla on omat testipaketit yli 50-vuotiaille naisille ja miehille. Testipaketti antaa kattavan käsityksen, miten elimistösi voi ja auttaa seuraamaan iän myötä terveyteen liittyviä asioita. Mukana muun muassa täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, sokeriarvot, D-vitamiini, ferritiini, kilpirauhanen ja miehillä eturauhaseen liittyvä PSA ja testosteroni. Raportilla näytetään selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo tarkoittaa.

Testipaketin tilaaminen Puhdin sivuilta on vaivatonta. Testeihin on myös helppo mennä, verikokeen voi ottaa 27 paikkakunnalla Suomessa. Raportin tuloksista saat jo seuraavana päivänä Oma Puhti -sivulle.

Saat Puhdin testipaketeista 10% alennuksen koodilla: automies10
Tutustu ja tilaa:
– Miehille: www.puhti.fi/tuote/50-miehen-terveystarkastus
– Naisille: www.puhti.fi/tuote/50-naisen-terveystarkastus

Jos sinä tai läheisesi ette voi enää ajaa itse

Valitettavasti on niinkin, että vaikka kuinka pyrkisit terveydestäsi huolta pitämään, niin jossain kohtaa liikkuminen vaikeutuu. Toivottavasti sinullakin on silloin mahdollisuus päästä Automiesten tarjoamalle autoretkelle virkistymään. Se voi auttaa sinua pysymään elämässä kiinni ja antaa puhtia päiviisi.

Kerro meille kuka kaipaisi autoretkelle

Jos tunnet iäkkäitä, jotka eivät enää itse pääse autoilemaan, etkä itse voi  ajaa, niin ehdota autoretkeä Automies-vapaaehtoisen kanssa. Katso täältä alueesi Automies-yhteyshenkilö ja ota yhteyttä.

 

Terveisin

Automies
Jari Peltola

Kuvat: Puhti ja Jari Peltola

Share This