100-vuotiaan yksinäisyys ja ajatukset uuteen vuoteen

Olemme juhlineet tänä vuonna Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Meillä on paljon syitä juhlaan, vaikka kaikki ei ole vielä valmista. 100-vuotiaassa Suomessa yksinäisyys on surullisen yleistä. Jopa 40% iäkkäistä kokee yksinäisyyttä. Kun ongelma tiedetään, yksinäisyyttä voidaan vähentää, yhdessä.

Useimmat, joilla on iäkkäitä läheisiä, käyvät heidän luonaan ja pyrkivät näin vähentämään näin yksinäisyyttä. Joka päivä iäkkään luona ei kuitenkaan voi käydä, sillä elämässä on muitakin asioita. Iäkkäiden yksinäisyyden vähentämiseen tarvitaan muitakin ihmisiä. Automies-vapaaehtoisena tai ihan vaan autoilevana ihmisenä voit vähentää yksinäisyyttä tarjoamalla iäkkäälle autoretken.

Miksi iäkkäiden yksinäisyys lisääntyy?

Terveys ja liikuntakyky rajoittavat monen iäkkään sosiaalista elämää. Iäkäs itse ja hänen iäkkäät ystävänsä eivät enää jaksa omin avuin lähteä kylille ja kyläilemään. Iän karttuessa ystäväpiiri myös pienenee. Pitkään elävän ympäriltä ystäviä poistuu kuolemankin kautta.

Monet iäkkäät eivät jaksa jalkaisin juuri pihapiiriä kauemmas. Julkiset liikennevälineet eivät välttämättä kulje aivan kotioven vierestä ja jo bussiin nousu voi olla vaikeaa. Näin myös liikkumisen vaikeudet harventavat ihmiskontakteja. Pidempään yksin ollut ei välttämättä enää uskalla lähteä ihmisiä tapaamaan. Yksinäisyyttä seuraa siis jo siitä, että liikkeelle pääsy on vaikeampaa iäkkäämpänä. Ilman ovelta noutamista iäkäs jää helposti yksin kotiin.

Vähennä yksinäisyyttä tarjoamalla autoretki

Autoilevana ihmisenä voit vähentää iäkkään yksinäisyyttä tarjoamalla kyydin ja seuraa autoretkelle. Voit vähentää iäkkään yksinäisyyttä jo yhdellä autoajelulla. Retkelle voi lähteä vaikkapa vanhoille kotikulmille tai uusia asuinalueita katsomaan. Ja kahville voi lähteä aina kun on kyyti tarjolla. Sen kummempaa autoretken tarjoaminen ei tarvitse olla. Pääasia, että näkee ihmisiä ja maisema vaihtuu.

Tarjoamalla autokyydin, voit pitää iäkkään kiinni sosiaalisessa elämässä ja tuoda paljon iloa. Yksinäisyys on vaaraksi myös terveydelle, joten autoretki voi pitää lääkärinkin loitolla. Vie iäkäs ajelulle, vähennät yksinäisyyttä ja pidät hänet kiinni elämässä.

Kukaan ei tule yksinäistä kotoaan hakemaan – paitsi Automies

“Kukaan ei tule sinua kotoa hakemaan.” Näin sanotaan nuoremmille usein yksin kotiin jääville ihmisille, kannustaen heitä lähtemään liikkeelle ja tapaamaan muita ihmisiä.

Liikkumisrajoitteisia iäkkäitä ei tietenkään kehoteta samalla tavoin liikkeelle. Sen sijaan voimme tarjota heille autokyydin. Iäkkäät kaipaavat ihmisten seuraa siinä kuin nuoretkin, vaikka eivät sitä ääneen sanoisikaan. Jokainen tarjoamasi autoretki vähentää iäkkään yksinäisyyttä.

Aja iäkkään iloksi – 100 iäkästä virkistävälle autoretkelle

Aja iäkkään iloksi – 100 iäkästä virkistävälle autoretkelle -hankkeemme on osa Suomi100 -ohjelmaa. Tavoitteemme tarjota yli 100 autoretkeä marras-joulukuun aikana täyttyi hetkessä, mutta ajot jatkuvat edelleen. Tutustu vuoden loppuun saakka kestävään hankkeeseemme Suomi100 -sivulla

Aja iäkkään iloksi -viikolla 13.-19.11.2017 järjestimme yhdessä OPn Hiiop-tiimin kanssa yhden viikon aikana 100 autoretkeä. Vie sinäkin iäkäs yksinäisyyttä vähentävälle autoretkelle!

Kuka muu kaipaisi autoretkelle?

Ellet tunne itse iäkästä, jota voisit autoretkellä piristää, voit kysyä alueesi yhteyshenkilöltä, kuka kaipaisi autoretkelle. Yhteyshenkilöltä lisätietoa Automies-toiminnasta. Saat myös Automies kuljettajan käsikirjan, jonka tiedoilla sinun on helppo tarjota virkistävä ja yksinäisyyttä vähentävä autoretki.

Kiitokset kaikille tämän vuoden autoretkiin osallistuneille

Kiitos kaikille iäkkäille, jotka olette retkillämme käyneet ja ilahduttaneet meitä Automiehiä. Upeita tarinoita, hienoja kohtaamisia ja retkiä, joille emme olisi tulleet lähteneeksi ilman teitä. Kuvia, videoita ja tarinoita näiltä retkiltä löydät facebook.com/automies.fi -sivultamme.

Kiitokset myös Automies-vapaaehtoisille, retkien järjestelyissä mukana olleille sekä kaikille yhteistyökumppaneillemme. Jokainen yhdessä järjestämämme autoretki on ollut arvokas.

Tästä on hyvä jatkaa ja uusien kumppaneiden tulla mukaan vuonna 2018.

Onnellista Uutta Vuotta Kaikille!

Ota yhteyttä, ajetaan yhdessä iäkkäiden iloksi!

Automies
Jari Peltola
P. 0405 461 461
jari.peltola@mobicon.fi
www.mobicon.fi

Share This